Jurnalul Român de Psihoterapie Integrativă

Articole Psihoterapie Integrativa (4)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ce se “mănâncă” anorexia ?
Termenul anorexie își are originea în greaca veche: an (αν- sau α -lipsa de, )și órexis (óρεξις) = dor, poftă, apetit . http://fr.wikipedia.org/wiki/Anorexie
Ce este anorexia? Într-o societate care promovează imaginea, este aproape  imposibil ca astfel de deviații să nu apară. Mai mult, persoanele care reușesc să se abțină de la a mânca sunt considerate persoane cu voință puternică și sunt admirate.
Nu cred că am complimentat pe cineva pentru că mănâncă sănătos … în schimb, în momentul în care cineva reușește să câștige bătălia împotriva cântarului, este demn de admirația noastră. Astfel, convingerea persoanelor care prezintă elemente de anorexie nervoasă este „dacă reușesc să îmi suprime o nevoie fiziologică, pot reuși în tot ceea ce îmi propun”. Cu toate acestea, mergând pe ideea “you can never be too rich or too thin”, aceste persoane au mari şanse să nu își vadă niciodată scopul împlinit, trăind în permanență cu impresia că nu pot reuși.

citește tot articolul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Personalitatea setată pe viață înainte de a intra în clasa întâi!
Personalitățile noastre rămân în mare măsură la fel pe parcursul întregii noastre vieți, din anii copilăriei noastre timpurii până suntem de cealaltă parte a “dealului”, potrivit unui studiu.
Rezultatele arată că trăsăturile de personalitate observate la copiii de clasa întâi sunt un predictor puternic pentru comportamentul adultului.
"Rămânem recunoscuți ca aceeași persoană" spune autorul studiului, Christopher Nave, un candidat la doctorat al Univeristății din California, Riverside. " Acest lucru vorbește despre importanța de a înțelege personalitatea, deoarece aceasta ne urmează oriunde am merge în timp și contexte." Studiul va fi publicat într-un număr viitor al jurnalului Știința Socialului, Psihologicului și Personalității.

citește tot articolul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Definire şi caracteristici ale psihoterapiei integrative
Autor: Psihoterapeut Mara Priceputu
În literatura de specialitate se procedează, de obicei, la instituirea unei distincţii între “integrativ” şi “eclectism”; abordarea integrativă este adesea descrisă ca o cuprinzătoare şi coerentă procesionalizare internă, în timp ce eclectismul în general, se referă la un proces mai mult de a alege aleator “ce funcţionează” într-o anumită instanţă. Totuşi, observăm modul dinamic în care mulţi clinicieni în practică, demarează un proces integrativ insoţind o persoană in procesul de creştere personală şi de schimbare treptata dezvoltându-şi un nou stil individual de comportament şi de funcţionare.Read More
Integrarea vine de la cuvântul latin "integer", a întregi, şi integrare, a face pe deplin, complet, şi se referă la o parte care intră într-un ansamblu. În filosofie, este stabilirea unei strânse interdependenţe între diferitele părţi ale unui organism viu, al unei societăţi. În psihologie, acest termen se referă la includerea de noi elemente într-un sistem. Sinonimele acestui termen sunt: asimilare, amalgamare, încorporare, unire.

Citește articolul complet

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Psyche în oglinda naturii
autor Mara Priceputu
Psyche în limba greacă înseamnă suflul vieţii sau sufletul şi este un simbol al iubirii veşnice aceasta reprezentand călătoria sufletului prin viaţă; asemeni sufletului, Psyche este prezentată uneori ca fluture. De asemenea, ea este simbolul eponimic al personalităţii umane.
În termenii psihanalitici moderni ai lui Jung, psihicul uman (întreaga personalitate) este constituit din trei nivele: egoul (conştientul), inconştientul personal (conţinând experienţele individuale şi dorinţele) şi inconştientul colectiv (compus din amintirile umane împărtăşite).

citeste tot articolul

Dacă faci o greșeală, recunoaște-o. Orice încercare de a o ascunde se va întoarce în cele din urmă împotriva ta. La un moment dat pacientul va simți că nu ești sincer și actul terapeutic va suferi. Mai mult, admiterea deschisă a greșelii este un model bun pentru pacienți și un semn în plus al importanței care o au pentru tine.

Irvin D.Yalom, M.D. Darul Psihoterapiei